Κρανίδι, 10.05.2023

Ανακοίνωση

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η περιβαλλοντική δράση, που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας στους καταρράκτες της Λεπίδας, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους και στον υγρότοπο του Μουστού.
Μόλις φτάσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους μας υποδέχτηκε ξεναγός του φορέα διαχείρισης μας και μας ενημέρωσε στους χώρους του Κέντρου όπου λειτουργεί αίθουσα έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος με θεματικό πεδίο τον υγρότοπο.
Έπειτα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον υγρότοπο του Μουστού. Μάθαμε για τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευμένα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών που φιλοξενούνται στη λιμνοθάλασσα Μουστού, ο οποίος θεωρείται και ένας από τους τελευταίους σημαντικού μεγέθους υγροτόπους σε ολόκληρη την Ανατολική Πελοπόννησο καθώς επίσης αναφέρθηκαν πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη της περιοχής.
Μετά ακολούθησε πεζοπορία στους Καταρράκτες Λεπίδας. Ο μεγάλος καταρράκτης έχει ύψος 70 μέτρα και ο μικρός 45 μέτρα. Οι καταρράκτες της Λεπίδας θεωρούνται από τα ομορφότερα αλλά και συνάμα άγνωστα θαύματα της φύσης του Πάρνωνα. Τα βράχια γύρω από τους καταρράχτες έχουν σταχτί χρώμα και το νερό πέφτει με ιδιαίτερη δύναμη πάνω τους. Η περιοχή μυρίζει ρίγανη, φασκόμηλο ενώ τα μικρά πλατάνια πάνω στις πέτρες συνθέτουν ένα μοναδικό γραφικότατο τοπίο. Μερικοί από τους συμμετέχοντες τόλμησαν και βούτηξαν στα όμορφα νερά .
Όταν ολοκληρώθηκε η πεζοπορία μας στους καταρράκτες επισκεφτήκαμε και γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Πλάτανος. Πολλά πλατάνια εκατοντάδων χρόνων εξ ου και η ονομασία του χωριού. Δίπλα στο χωριό κυλά παραπόταμος του ποταμού Βρασιάτη. Λόγω του ποταμιού έχουν δημιουργηθεί στο χωριό πολλές δημόσιες βρύσες και αυλάκια στα σοκάκια. Έξω από το χωριό υπάρχει επίσης εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι και νερόμυλοι.
Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος στο πανέμορφο Παράλιο Άστρος. Ο προορισμός μας, μας χάρισε απλόχερα πανέμορφες εικόνες και συναισθήματα από την φύση οι οποίες δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί.

 

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα Υγρότοπου Μουστού – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους και για το έντυπο υλικό που απλόχερα μας πρόσφερε τόσο σε εμάς όσο και για να το διαθέσουμε στα σχολεία και τις βιβλιοθήκες του Δήμου μας!
Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και σε αυτή την ημερήσια Περιβαλλοντική Δράση.

Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης
Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας

Γεώργιος Τσεγκής


Ακολουθεί η αρχική προκύρηξη της δράσης

ΟΡΝΙΘΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ στον ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΜΟΥΣΤΟΥ

Κυριακή 7 Μαΐου

Ελάτε μαζί μας για μια αξέχαστη εμπειρία!
Πεζοπορία στους καταρράκτες της Λεπίδας και ορνιθοπαρατήρηση στον υδροβιότοπο Μουστού.

Τιμή συμμετοχής: 20 Ευρώ/άτομο.

Δείτε το αναλυτικό προγραμμα της δράσης εδώ: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδρομής Μούστου


Οι αφίσες της δράσης (κλικάρε
τε τις παρακάτω φωτογραφίες για μεγέθυνση):

ή δείτε το αντίστοιχο pdf εδώ: poster1-moustou_merged